Talon rakentaminen –Vaiheet haaveista toteutukseen 

huhti 3, 2024omakotitalon perustus, Maaperätutkimus, Maatyöt, Perustus, rakennusoikeus, Talon rakentaminen

Talon rakentaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua sekä eri alojen ammattitaitoa. 

Oman talon rakentaminen tai rakennuttaminen on monille yksi elämän suurimmista unelmista, mutta rakennusprojektiin ei silti välttämättä uskalleta tarttua, mikäli rakennusala ei ole itselle ennestään tuttua.  

Tämän artikkelin tavoitteena on tuoda tutuksi talon rakentamiseen liittyvät vaiheet sekä sen avulla madaltaa myös kynnystä lähteä toteuttamaan omaa unelmaa. Käymme pääpiirteittäin läpi 15 tärkeintä vaihetta aina tontin valinnasta ja rakennuksen suunnittelusta pihan valmistumiseen saakka. 

Talon rakentaminen

1. Tontin valitseminen

Tontin valitseminen on ensimmäinen suuri päätös talon rakentamisessa. Tontin valinta vaikuttaa niin rakennuksen muotoon, asemointiin kuin myös käytännön elämäänkin. 

Tontteja vertaillessa on tärkeä pohtia niiden sijainnin toimivuutta omassa arjessa. Sijaintia on hyvä peilata esimerkiksi suhteessa omaan työpaikkaan, kouluihin tai muihin tärkeisiin palveluihin. 

Lisäksi on tärkeä tiedostaa, että tontin koko, muoto ja ilmansuunnat vaikuttavat myös rakennettavan talon kokoon ja muotoon. Ennen tontin valintaa on hyvä tutkailla asemakaavaa ja tontille suunniteltua rakennusoikeutta. Kuten Rakennusoikeus –artikkelissa kiteytetään, tontin rakennusoikeus määrittää, kuinka suuren rakennuksen kullekin tontille voi rakentaa. 

On myös hyvä muistaa, että tontin valinta vaikuttaa myös rakennuksen lopulliseen arvoon. 

Tontin valitseminen

2. Lainalupaus tai rahoituksen varmistus 

Ennen rakentamisen aloittamista on tärkeää olla rahoitus tai lainalupaus valmiina. Lainalupaus tarkoittaa sitä, että pankki on tehnyt arvion taloudellisesta tilanteestasi ja hyväksynyt lainahakemuksesi. OP kertoo hyvin siitä, miten rakennuslainan voi saada: 

“Hanki ensin ammattilaisen tekemä kustannusarvio rakentamisesta ja lähetä sen jälkeen lainahakemus pankille. Rahoitusta kannattaa kysyä heti rakennusprojektin alkuvaiheessa, jotta asiantuntijamme voi suunnitella tilanteeseesi sopivan rakennuslainan. Samalla sovitaan lainan takaisinmaksusta ja rakennusajan vakuuksista.” 

Lainalupaus mahdollistaa rakennusprojektin aloituksen sekä helpottaa omaa budjetointia antamalla selkeän käsityksen siitä, kuinka paljon rahaa on käytössä rakentamiseen.  

On tärkeää varmistaa, että rahoitus on järjestetty ennen rakennusprojektin aloittamista, jotta vältytään mahdollisilta viivästyksiltä ja ongelmilta projektin aikana. 

3. Talon pohjan suunnittelu ja talopaketin valinta 

Talon pohjan suunnittelu tai valmiin talopaketin valinta ovat merkittäviä rakennuksen toimivuuteen vaikuttavia tekijöitä. 

Lähes jokaisella rakennusliikkeellä on tarjolla valmiita talopaketteja, mutta mikäli niistä ei löydy itselle sopivaa, voi pohjan suunnitella myös yksilöllisesti. 

Talon pohjan suunnittelusta vastaa arkkitehti, joka pyrkii suunnittelemaan asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisen pohjan. Arkkitehti osaa huomioida myös muut suunnitelmiin vaikuttavat tekijät, kuten asemakaavamääräykset, tontin maaperäolosuhteet ja ilmansuunnat. 

Suunnitteluvaiheessa valitaan myös rakennuksen pääsuunnittelija, jonka tärkeimpiä tehtäviä ovat rakennusluvan hankkiminen, projektin aikataulutus sekä suunnitelmien ajantasalla pitäminen. Pääsuunnittelija voi toimia myös arkkitehtinä tai vastaavana työnjohtajana. 

Useat päätyvät talopaketin valinnan yhteydessä valitsemaan vastaavan työnjohtajan omien etujen vuoksi rakentavan firman ulkopuolelta.  

4. Maaperätutkimus 

Maaperätutkimus auttaa varmistamaan rakennuksen kestävyyden ja turvallisuuden. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää tontin maaperän ominaisuudet sekä sen soveltuvuus rakentamiseen. Maaperätutkimus -artikkelissa kerrotaan tästä hyvin: 

“Maaperätutkimuksessa arvioidaan maaperän koostumus, pohjaveden taso ja mahdolliset ympäristö- tai geologiset riskit, jotka voivat vaikuttaa rakentamiseen.  

Kattavan maaperätutkimuksen suorittamalla ennen rakennustöiden aloittamista, saadaan selville myös mahdollisesti vaadittavat tukitoimet, kuten maaperän kunnostus- tai louhintatoimenpiteet. Näin voidaan varmistaa rakennuksen rakenteellinen eheys.” 

Maaperätutkimus auttaa siis välttämään esimerkiksi maan liikkumisen tai epätasaisen kantavuuden aiheuttamat haasteet ja ongelmat.  

Maaperätutkimus

5. Perustustavan valinta 

Kuten aiemmassa artikkelissamme kerrotaan, perustusten ensisijainen tehtävä on jakaa rakennuksen paino tasaisesti alla olevalle maaperälle.  

“Perustukset palvelevat hyvin tärkeää tehtävää, sillä ne pitävät kodin paikallaan ja suorassa sekä auttavat pitämään kosteuden pois rakennuksesta. Ilman vankkaa perustusta mahtavimmatkin talot voivat murtua paineen alla.” 

Perustusten tulee kestää muuttuvia sääolosuhteita, maaperän liikettä ja rakennuksen tuomaa kuormitusta. Tästä voidaankin päätellä, että sopivan perustustavan valinta on äärimmäisen tärkeää. 

Perustustavan valinnassa on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten maaperän ominaisuudet, rakennuksen koko ja muoto, sekä alueen ilmasto-olosuhteet.  

Perustustyyppejä on tarjolla useita, joista jokaisella on omat vahvuutensa erilaisissa olosuhteissa. Kantavalle maaperälle soveltuvat maanvaraiset perustukset, kun taas epävakaalle tai pehmeälle pohjalle vaaditaan paalutus.  

6. Lupakuvat 

Rakennuslupakuvat ovat olennainen osa rakennusprojektin lupaprosessia. Ne sisältävät kokonaisvaltaiset ja yksityiskohtaiset suunnitelmat rakennuksesta. 

  • Lupakuviin kuuluu pohja-, julkisivu-, leikkaus- ja asemapiirrokset. Joissain tilanteissa saatetaan vaatia myös rakennesuunnitelman tai sähkö- ja LVI-piirustukset. 

Rakennuslupakuvat on laadittava huolellisesti ja niiden on täytettävä kaikki paikalliset rakennusmääräykset. Lupaviranomaiset arvioivat näiden kuvien pohjalta rakennuksen suunnittelun ja turvallisuuden ennen kuin myöntävät luvan rakentamiseen. Laadukkaat ja tarkat rakennuslupakuvat ovat avain onnistuneeseen rakennusprojektiin. 

7. Rakennusluvat 

Rakennuslupa on viranomaisen myöntämä lupa, joka tarvitaan aina talon rakentamiseen. Rakennuslupaa tulee hakea uudisrakentamisen lisäksi myös rakennuksen laajennukseen ja merkittäviin muutoksiin. 

Rakennuslupien tarve vaihtelee rakennuksen tyypin, koon ja sijainnin mukaan. Luvan hakemiseen vaaditaan aina täytetty ja allekirjoitettu rakennuslupahakemus sekä pääpiirustukset. Lisäksi hakemuksessa saatetaan vaatia lisäselvityksiä, kuten energiatodistus tai selvitys naapureiden kuulemisesta. 

  • Kattavammat tiedot rakennuslupiin vaadittavista sisällöistä löydät rakennusvalvonnan nettisivuilta.  

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen käsittelee rakennuslupahakemukset ja myöntää luvan, mikäli suunnitelmat täyttävät paikalliset rakennusmääräykset. Rakennuslupien tarkoituksena on varmistaa rakennusten turvallisuus, terveellisyys ja esteettisyys sekä ympäristönsuojelu. 

Rakennuslupa tulee hakea sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta. Rekisteröitymällä voit myös kysyä apua rakentamiseen liittyen.  

Rakennusluvat

8. Sähkösuunnitelmat 

Sähkösuunnitelma on dokumentti, joka kuvaa rakennuksen sähköjärjestelmän toimintaa ja asennusta. Sähkösuunnitelmat kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä ne auttavat arvioimaan sekä rakennuksen sähkötarpeet että niihin vaadittavan budjetin. 

Sähkösuunnitelmat sisältävät sähkökuvat mm. sähkölaitteiden sijoittelusta, valaistuksesta, pistorasioista, kytkimistä sekä atk- ja antennipisteistä. Nykypäivänä yhä useampi suunnittelee taloon myös sähköauton latauspistokkeen, tai ainakin varauksen sille. 

Sähkösuunnitelmat ovat äärimmäisen tärkeitä rakennusvaiheessa, sillä sähköasentajat tekevät työnsä niiden pohjalta. Laadukkaiden suunnitelmien avulla varmistetaan asunnon turvallinen ja toimiva sähköjärjestelmä. 

9. Liittymät 

Taloa rakennettaessa liittymistä puhuttaessa ei tarkoiteta TV- tai puhelinliittymiä, vaan liittymillä viitataan vesi-, sähkö- ja viemäriliittymiin. 

Liittymien hankkiminen on tärkeä aloittaa ajoissa, jotta ne ovat valmiina rakennusprojektin alkaessa. Liittymien saaminen tontille on olennainen osa talon rakentamista ja niiden turvallisen ja toimivan käytön mahdollistamista. 

Liittymien hankkiminen edellyttää yleensä yhteydenottoa paikallisiin viranomaisiin ja palveluntarjoajiin. Liittymäprosessi voi vaihdella paikallisten olosuhteiden, liittymätyyppien ja alueellisten erojen mukaan. 

10. Maanrakennustyöt 

Maanrakennustyöt ovat tärkeä osa rakennuksen huolellista pohjatyötä ja ne tehdään ennen perustusten ja varsinaisten rakennustöiden aloittamista. Maanrakennus –artikkelissa kiteytetään hyvin: 

“Maanrakennustyöt ovat keskeinen vaihe talon rakentamisessa, sillä ne luovat vankan perustan rakennukselle sekä varmistavat, että tontti on valmis rakentamiseen.  

Hyvin suunnitellut ja toteutetut maatyöt ovat avain onnistuneeseen rakennusprojektiin ja talon kestävyyteen.” 

Maanrakennustöillä muokataan tontin maastoa ja valmistellaan pohjat perustuksille. Maatöihin kuuluu tyypillisesti maan kaivamista, kääntämistä, täyttöä ja tasoituksia. 

Maanrakennustyöt vaativat aina asianmukaiset työvälineet, monipuolisen kaluston ja ammattitaitoista työvoimaa. 

11. Perustusten teko 

Laadukkaat perustukset ovat merkittävä osa rakennuksen kestävyyttä ja turvallisuutta. Niiden tekeminen vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta, jotta rakennukselle saadaan luotua vankka perusta koko elinkaarensa ajaksi. 

Perustusten tekovaiheet vaihtelevat merkittävästi eri tekijöiden mukaan. Perustus –artikkelissa kiteytetään hyvin: 

“Kuten arvata saattaa, perustusten tekoon vaikuttaa merkittävästi valittu perustamistapa. Esimerkiksi paalutus poikkeaa merkittävästi kaikista maanvaraisista perustustyyleistä.” 

Artikkelissa kerrotaan myös tarkemmin Suomessa yleisimmin käytetystä perustustavasta ja sen vaiheista. 

Mikäli perustusten teko on ajankohtaista, ota yhteyttä meihin, niin laskemme teille tarjouksen tapauskohtaisesti. Ammattitaitoiset tekijämme varmistavat, että perustukset ovat tasaiset, tiiviit ja ennen kaikkea kestävät.  

Perustusten teko suunnittelusta toteutukseen

12. Kirvesmiestyöt ja talon rakentaminen 

Kirvesmiestyöt ovat tietysti yksi merkittävimmistä osista koko talon rakentamisessa. Vaikka hyvät suunnitelmat ja pohjatyöt ovatkin kokonaisuuden kannalta äärimäisen tärkeitä, ei rakennus valmistuisi ilman timpureiden työpanosta. 

Kirvesmiestyöt kattavat suurimman osan itse talon rakentamisesta. Niihin kuuluu niin rungon pystytys, seinien, lattian ja katon asennus kuin ikkunoiden ja ovienkin kiinnitys. Muutamia mainitaksemme. 

Kirvesmiestyöt vaativat tarkkuutta ja osaamista, sillä ne vaikuttavat suuresti koko rakennuksen ulkonäköön ja kestävyyteen. Ammattitaitoiset kirvesmiehet työskentelevät huolellisesti laadittujen suunnitelmien ja rakennusmääräysten mukaisesti.  

13. LVI- ja sähköurakat 

LVI- ja sähköurakat kattavat merkittävän osan rakennuksen talotekniikasta.  

  • LVI-urakka sisältää niin lämmitysjärjestelmien, ilmanvaihdon, vesi- ja viemärilaitteistojen kuin vesikalusteidenkin suunnittelut ja asennukset.  
  • Sähköurakoitsijat puolestaan vastaavat sähköjärjestelmien, kuten valaistuksen, pistorasioiden ja sähköpaneelin asentamisesta.  

Alexa Curbelo kirjoittaa hauskasti siitä, missä vaiheessa LVI- ja sähkötyöt voidaan asentaa: 

“Kun kotisi on säältä suojassa, eli sisäpuoli on täysin suojassa sateelta ja kosteudelta, voidaan asentaa tärkeimmät järjestelmät, eli sähkö- ja LVI-järjestelmät.”  

Huolellinen suunnittelu takaa, että LVI- ja sähkösuunnitelmat toteutetaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Laadukkaalla ja ammattitaitoisella asennuksella varmistetaan, että talotekniikka on toimiva ja turvallinen.  

14. Sisustus-/kalustustyöt 

Sisustus- ja kalustustyöt kuuluvat sisätilojen viimeistelytöihin ja niillä luodaankin kaikki kodin näkyvät sisäpinnat. Kalustustäihin kuuluu mm. kaappien ja tasojen asentamista, seinien tasoitusta ja maalausta, lattiapintojen asennusta, listoitusta, ovien kiinnitystä sekä muiden sisustuselementtien viimeistelyä.  

Ammattitaitoiset sisustus- ja kalustustyöntekijät huolehtivat siitä, että sisätilat vastaavat asukkaiden tarpeita ja toiveita. Sisustustöiden huolellinen suunnittelu ja toteutus takaavat, että talon sisätilat ovat sekä kauniit että käytännölliset. Laadukas sisustus ja kalustus viimeistelevät kodin ilmeen ja luovat viihtyisän ympäristön asumiseen.  

15. Piha-alueiden tekeminen 

Rakentamisen kruununa ja kirsikkana kakun päällä on piha-alueiden tekeminen. Tämä viimeistelee kodin ympäristön ja luo ulkoilmaelämän mahdollisuuksia. 

Piha-alueiden suunnittelussa voi hyödyntää ammattilaisen apua, mutta on kuitenkin tärkeä muistaa tehdä piha oman maun ja omien toiveiden mukaan. The Gardeningin artikkelissa kuvataan hyvin: 

“Mukavuus ja käyttömukavuus ovat tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka on otettava huomioon puutarhasuunnittelua kehitettäessä. Koska maut ja tyylit vaihtelevat, on hyvä muistaa että kauneus on katsojan silmissä.” 

Piharakentamiseen sisältyy useita elementtejä, kuten nurmikon, kukkien, puiden tai pensaiden istuttamista, kasvimaan tekoa, laatoitusten laittoa, terassien rakentamista tai uima-altaan asentamista.  

Piharakentamisen tavoitteena on luoda viihtyisä, käytännöllinen ja esteettinen ulkotila, joka täydentää talon arkkitehtuuria.  

Piha-alueiden tekeminen

Lähteet 

OP 

Lupapiste 

Mihomes 

The Gardening 

Rakennusoikeus – Minne talon saa rakentaa? 

Maaperätutkimus ja perustamistapalausunto 

Maanvaraiset perustukset 

Maanrakennus – Maanrakennustyöt perustusten tukena 

Paaluperustukset eli paalutus – 10 tärkeintä huomiota 

Perustus – Mitä talon perustusten teko vaatii? 

Ota yhteyttä